Blogger templates


...KATEGORIE:.......DIY.......KULINARNIE....... KULTURA I SZTUKA.......LUMPEKSY.......MODA.......MOIM ZDANIEM.......ZDROWIE I URODA..

poniedziałek, 28 października 2013

Najpyszniej faszerowana papryka w wersji wegetariańskiej

Poniedziałek to najbardziej nielubiany dzień tygodnia, więc polecam go sobie uprzyjemnić. Jednym z moich sposobów jest pyszne domowe jedzonko. Proponuję królewską ucztę po wegetariańsku (zapewniam, że danie jest tak pyszne, że nie odczujecie nawet braku mięsa - wiem, co mówię, bo sama jestem mięsożercą ;) - faszerowaną paprykę z mnóstwem pyszności w środku.

Składniki na 4 duże papryki:
papryka - 4 szt.
czerwona cebula - 1 szt.
pieczarki - 3 duże szt.
pomidor - 1 szt.
orzechy nerkowca - garść
czarny ryż - woreczek
bryndza - 3 duże łyżki
czosnek - 3 ząbki
przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, chili itp., jak lubicie)
oliwa do smażenia

Sos czosnkowo-koperkowy:
mały jogurt naturalny
koperek - 1 pęczek
czosnek - 2-3 ząbki
pieprz

Wykonanie:
1. Do gotującej się w garnku wody wrzuć worek ryżu (na ok. pół godziny).
2. Umyj warzywa, sparz pomidora.
3. Pokrój pieczarki i cebulę i usmaż je na oliwie.
4. Ściągnij skórkę z pomidora i pokrój go w kostkę.
5. Gdy ryż się zagotuje, a pieczarki z cebulą będą już podsmażone, dorzuć wszystkie składniki na patelnię, do pieczarek, dopraw i wymieszaj.
6. Odkrój górę od papryki, wyjmij te wszystkie niepotrzebne farfocle ze środka i naładuj tam farszu, mocno poupychaj, żeby papryki były dobrze nafaszerowane po same brzegi.
7. Włóż do piekarnika/kombiwara i piecz w temperaturze 175 stopni ok. pół godziny.
8. Gdy papryki się pieką, przygotuj sos:
- do jogurtu wrzuć przeciśnięty przez praskę lub pokrojony czosnek i połowę z koperku
- zblenduj
- resztę koperku posiekaj i wrzuć do sosu

Smacznego!

1 komentarz: