Blogger templates


...KATEGORIE:.......DIY.......KULINARNIE....... KULTURA I SZTUKA.......LUMPEKSY.......MODA.......MOIM ZDANIEM.......ZDROWIE I URODA..

wtorek, 28 maja 2013

Deser dla cierpliwych leniuchów: ptasie mleczko

Pyszności ze składników, które zazwyczaj w domu mamy, więc gdy najdzie ochota na słodkie, nie trzeba gnać do sklepu. Banalnie proste, robi się w 5 minut. Tylko cierpliwości trzeba wiele, bo tężeje dłuuuuuugo.

1 litr mleka, 6 łyżek żelatyny, 2 łyżki kakao (gorzkiego), 3 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)

1. Wstawić mleko na gaz.
2. Wymieszać żelatynę w małej ilości ciepłego (ale nie gorącego) mleka.
3. Do reszty mleka wsypać kakao i opcjonalnie cukier, wymieszać.
4. Gdy mleko się zagotuje, wyłączyć i wlać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać.
5. Przelać do formy na ciasto i odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie, wstawić do lodówki na 2 godziny (sprawdzać paluchem co jakiś czas ;))

Smacznego!

PS. Ten przepis nie jest mój, ale, niestety, nie podam Wam źródła, bo nie zapisałam, gdy dawno temu skopiowałam sobie przepis na dysk. Mea culpa!

7 komentarzy:

  1. Opcjonalnie można zmienić żelatynę na agar, żeby nie przyczyniać się do śmierci wielu zwierząt :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie słodkie ;) i na pewno smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. a cierpliwości to mi akurat brakuje :P

    OdpowiedzUsuń
  4. O, nie słyszałam o takim przepisie;) Skorzystam na pewno!
    F.

    OdpowiedzUsuń
  5. niedługo spróbuje zrobić, smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi prosto, kradnę przepis ;d

    OdpowiedzUsuń