Pora na kolejny pyszny, ale prosty deser. Niestety, tak jak w przypadku ptasiego mleczka, choć robi się go szybko, trzeba trochę poczekać na spałaszowanie. Uwierzcie jednak, że warto! :)
tabliczka (100 g) czekolady mlecznej, 3/4 szklanki wymieszanych płatków owsianych i migdałowych, łyżka masła, łyżka brązowego cukru, 2 łyżki mleka
1. Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem w garnuszku na małym ogniu.
2. Dodać cukru, rozmieszać.
3. Po rozpuszczeniu i dokładnym wymieszaniu wyłączyć gaz i dodać płatki, po czym wymieszać.
4. Gdy masa trochę ostygnie, formować kuleczki.
5. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Smacznego! :)
polecam rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej, bo tak prosto do garnuszka może się źle skończyć ;)
OdpowiedzUsuńpoza tym- chętnie bym zjadła takie cuś!
sama czekolada do garnuszka to nie, ale z mlekiem i masłem i na malutkim ogniu okej, ja przynajmniej nie przypaliłam... a kuleczki właśnie zażeram - polecam, orgazm kubków smakowych! ;)
Usuńkurcze jak ja lubię,a wręcz kocham objadać się takimi pysznościami!
OdpowiedzUsuńOj, kuleczki wyglądają niezwykle kusząco, gdybym tak jeszcze miała trochę czasu, żeby się pobawić w kuchni... Płatki owsiane + czekolada + migdały, brzmi świetnie! Chociaż ja bym się raczej skusiła na gorzką czekoladę ;).
OdpowiedzUsuń