Blogger templates


...KATEGORIE:.......DIY.......KULINARNIE....... KULTURA I SZTUKA.......LUMPEKSY.......MODA.......MOIM ZDANIEM.......ZDROWIE I URODA..

sobota, 21 lutego 2015

WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE Z BANANOWYM BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

czyli małe co nieco dla wegańskich łasuchów.

to, oczywiście, nie jest to ciasto, ale ja nie umiem robić ładnych zdjęć jedzeniu, niestety (a zdjęcie STĄD)


CIASTO

Składniki
25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
2
0,5 szklanki brązowego cukru
3 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
1 szklanka ciepłej wody

I akcja!
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie razem z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru. Mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką na 25 minut. W tym czasie można przygotować budyń albo, jeszcze lepiej, obejrzeć nowy odcinek serialu (kto by się tam budyniem przejmował).
2. Jak już wiemy, co nowego u dziewczyn z "2 broke girls" albo u Jess, dodajemy do naszej drożdżowej mieszanki resztę składników i wyrabiamy ciasto, które następnie... tak, zgadliście! Odstawiamy pod przykryciem na całą godzinę. Zanim ta godzina minie ogarnijcie budyń i kruszonkę - teraz poważnie mówię! (na jeszcze jeden odcinek serialu i tak starczy czasu przecież)
3. Ciepiemy ciasto na natłuszczoną albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pokrywamy budyniem i kruszonką (ja pod kruszonkę daję jeszcze wiórki kokosowe, ale to nie jest konieczność).
4. Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach (piekarnik musi być nagrzany, gdy wsadzacie tam ciasto).

BUDYŃ

Składniki
1 opakowanie budyniu bananowego
0,5 litra mleka roślinnego

Nie ma tu żadnej filozofii - przygotowujecie budyń według instrukcji na opakowaniu.

KRUSZONKA

Składniki
1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki kaszy mannej
1/3 szklanki cukru brązowego
3 łyżki oleju
3 łyżki wody

Mieszamy ze sobą najpierw sypkie składniki, a potem dolewamy mokre i znów mieszamy, i już.

Smacznego, łakomczuchy!

PS. To tak naprawdę nie jest mój przepis od A do Z (w końcu jestem chujową panią domu, heloł!), tylko wariacja dwóch innych przepisów - TEGO (samo ciasto) i TEGO (kruszonka).


________________________

Podoba Ci się wpis? Polub mnie na Facebooku,  obserwuj na Bloglovin lub Twitterze!

8 komentarzy:

  1. drożdży chyba 25 gram, 25 deko do 2 i pół kostki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jasne, ale się rypłam, dzięki za zwrócenie uwagi, już zmieniam :)

      Usuń
  2. ◾0,5 szklanki brązowego cukru

    OdpowiedzUsuń
  3. Proba mikofonu. Dlaczego moje komentarze sie nie pojawiaja?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale jak to? Te, które od Ciebie dostaję, się pojawiają, innych nie ma (nawet folder ze spamem sprawdziłam) :o

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobra, to zrobię dzisiaj to ciasto, bo na jutro muszę coś na pożegnanie do pracy przynieść... Oby wyszło!

    OdpowiedzUsuń