Blogger templates


...KATEGORIE:.......DIY.......KULINARNIE....... KULTURA I SZTUKA.......LUMPEKSY.......MODA.......MOIM ZDANIEM.......ZDROWIE I URODA..

środa, 4 czerwca 2014

Makaron z sosem soczewicowo-pomidorowym

Na straganie w dzień targowy pomidory święcą triumfy. Taniutkie są (polecam te z Kalisza), pyszne... Nic, tylko pichcić! Ale co? Co tylko Wam przyjdzie do głowy! Ja polecam dziś pyszny sos do makaronu!

Lubię kombinować w kuchni. Nie przepadam za korzystaniem z gotowych przepisów, wolę wymyślić coś sama... Przy czym proces tego wymyślania wygląda zazwyczaj tak:

Co by tu zrobić na obiad? (Zaglądam do lodówki) Oj, te pomidory to już trzeba wykorzystać... Tylko z czym? (Szybkie rzucenie okiem do szafki z suchym prowiantem) Czerwonej soczewicy jeszcze nie jadłam, to może z nią? I... (zapuszczenie żurawia do zamrażarki) z cukinią, bo niewiele jej zostało, wypadałoby w końcu zjeść. 

Ale do rzeczy! Przepis miał być!

Potrzebujecie:
makaronu razowego (ten z Biedronki jest spoko) albo - jeśli wolicie - ryżu, 2 dużych pomidorów, garści czerwonej soczewicy, małej cukinii, ulubionych przypraw (polecam mieszankę tikka masala)

I działamy!
1. Stawiamy na gaz 2 garnki z wodą - jeden na makaron, drugi na soczewicę - i czajnik.
2. Obieramy cukinię, kroimy w plasterki, a na pomidorach nacinamy skórkę, po czym parzymy je wrzątkiem i potem ściągamy skórkę.
3. Jak się woda w garach zagotuje, wrzucamy makaron, wrzucamy soczewicę i od czasu do czasu pamiętamy, żeby je pomieszać.
4. W międzyczasie kroimy pomidory na kawałeczki i wrzucamy na patelnię, dolewając trochę (ok. pół szklanki) wody, a następnie dusimy je pod przykryciem.
5. Gdy makaron się zagotuje, odcedzamy go i niech sobie czeka.
6. Gdy zaś soczewica się zagotuje, odcedzamy ją i wrzucamy paciaję na patelnię z pomidorami. Dorzucamy tam też cukinię, ładujemy przypraw tyle, ile lubimy i niech się to to grzeje na małym ogniu.
7. Gdy na patelni zrobi nam się niezła papka, blendujemy ją na jeszcze większą papkę.
I voila! Mamy jedzonko! Makaron polewamy sosem, posypujemy pestkami z dyni i szamamy! 

Smacznego!

PS. Inne pyszne przepisy z wykorzystaniem pomidorów znajdziecie w tym wpisie.

________________________

Podoba Ci się wpis? Polub mnie na Facebooku,  obserwuj na Bloglovin lub Twitterze!

4 komentarze:

  1. o, muszę wypróbować, ostatnio z lenistwa w kółko gotuję to samo, czas spróbować czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelkiej maści makarony

    OdpowiedzUsuń