Blogger templates


...KATEGORIE:.......DIY.......KULINARNIE....... KULTURA I SZTUKA.......LUMPEKSY.......MODA.......MOIM ZDANIEM.......ZDROWIE I URODA..

środa, 6 sierpnia 2014

Wegańskie czekoladowe muffinki z truskawkami

Niby lato w pełni, niby ciepło, niby fajnie, ale jednak smuteczek zawitał w polskie serca, bo... truskawki się kończą! Na bazarkach jakieś niedobitki za miliony monet się ostały - kup garść i uczcij koniec sezonu czekoladowymi babeczkami!

Potrzebujesz:
1 szkl. truskawek, 1,5 szkl. mąki razowej, 0,5 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam domowego owsianego), 0,25 szkl. oliwy z oliwek, dojrzałe awokado, 12 duszonych daktyli (uprzednio moczonych przynajmniej godzinę!), 3 łyżki gorzkiego kakao, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka brązowego cukru, szczypta soli

I do dzieła!
1. Mąkę mieszamy z solą.
2. W mleku rozpuszczamy cukier i drożdże.
3. Blendujemy rozmieszane z drożdżami mleko, oliwę, awokado, daktyle i kakao.
4. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki.
5. Mieszamy wszystkie składniki razem i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem do lekkiego wyrośnięcia.
6. Wypełniamy foremki (do 2/3 wysokości) i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

________________________

Podoba Ci się wpis? Polub mnie na Facebooku,  obserwuj na Bloglovin lub Twitterze!

5 komentarzy:

  1. podeślę przepis siostrze, bo ona uwielbia takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiedz mi proszę, czy z braku laku, biały cukier, biała mąka i zwykłe mleko (na przykład świeże od krówki lub bez laktozy) dadzą radę? Ja wiem,że to zdecydowanie mniej zdrowo, ale nie zawsze jest dostęp do takich frykasów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, możesz tak zamienić, ja właśnie zmieniłam taki zwykły przepis na zdrowy i wegański

      Usuń