Blogger templates


...KATEGORIE:.......DIY.......KULINARNIE....... KULTURA I SZTUKA.......LUMPEKSY.......MODA.......MOIM ZDANIEM.......ZDROWIE I URODA..

wtorek, 22 lipca 2014

Prosty farsz z bobem

W tym roku pierwszy raz w życiu skosztowałam bobu. To nie była miłość od pierwszego kęsa. Sam bób nie smakuje jakoś super rewelacyjnie, nie rozumiem zachwytów. Za to w tym farszu smakuje naprawdę dobrze!

Na 2 porcje (np. na całego bakłażana albo 2 duże papryki) potrzebujesz:
torebkę brązowego ryżu, pół szklanki granulatu sojowego, 30 dkg bobu, łyżkę sosu sojowego, pół litra bulionu warzywnego, przypraw (curry, słodka papryka, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego)

Wykonanie jest bardzo bardzo proste i można się go domyśleć po liście składników, jednak specjalnie dla wszystkich kulinarnych sierotek Maryś podaję przepis krok po kroku:
  • Zagotuj (oczywiście w oddzielnych garnkach) ryż, bób i granulat sojowy (ten ostatni w bulionie doprawionym przyprawą do mięsa mielonego)
  • Odcedź wszystko
  • Gdy bób przestygnie, obierz go ze skórki i rozgnieć widelcem
  • Wymieszaj ryż, granulat i bób z sosem sojowym i przyprawami
  • Teraz możesz nafaszerować, co tylko chcesz (u mnie wersja z bakłażanem pod tofu zblendowanym z czosnkiem i odrobiną wody) i upiec, lub po prostu, jak to łakomczuch, od razu schować farsz do brzuszka
Smacznego!

________________________

Podoba Ci się wpis? Polub mnie na Facebooku,  obserwuj na Bloglovin lub Twitterze!

1 komentarz:

  1. Bób jest specyficzny, ale ta miłość dopiero rozkwitnie, zobaczysz :)

    OdpowiedzUsuń