Blogger templates


...KATEGORIE:.......DIY.......KULINARNIE....... KULTURA I SZTUKA.......LUMPEKSY.......MODA.......MOIM ZDANIEM.......ZDROWIE I URODA..

poniedziałek, 9 marca 2015

10 POMYSŁÓW NA TOFU

Masz w domu kostkę naturalnego tofu i zero pomysłów na jej wykorzystanie? Zaraz podsunę Ci ich (pomysłów, a nie kostek!) aż dziesięć!
źródło zdjęcia

1. SEREK OWOCOWY NA ŚNIADANIE
Szybki i prosty sposób na zdrowe śniadanie na słodko, czy to dla siebie czy dla dziecka (to też fajna metoda, by przekonać dziecko do tofu!). Przepis podawałam Wam TU, ale to naprawdę ani nic skomplikowanego ani odkrywczego. Jeśli dodacie więcej wody lub mleka, to otrzymacie coś w rodzaju jogurtu, który można wszamać z musli!

2. TOFUCZNICA
Czyli taka jajecznica z tofu. Kolejny pyyyszny pomysł na śniadanie. Albo na obiadek! Gdy w brzuchu burczy i trzeba coś przygotować na szybko, tofucznica to strzał w dziesiątkę. Przepis też już podsuwałam - o TUTAJ. Osobiście polecam tofucznicę z pomidorami z puchy (a jak już świeże będą dobre, to ze świeżymi!), pieczarkami i cebulką, mniam!

3. NUGGETSY
Jeśli najdzie Was ochota na fastfoodowe żarełko, to polecam nuggetsy z tofu (np. z frytkami). Wystarczy kostkę tofu przekroić wzdłuż, tak by powstały plastry o grubości ok. centymetra, a potem te plastry pokroić w kształt prostokątów, zamarynować w jakiś ostrym sosie (niech się tak marynują ze 2 godziny) i obtoczyć w bułce tartej, kupnej panierce lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. No i upiec! Ja piekę 20-30 minut w 170 stopniach.

4. TOFU ZAMIAST SERA W NALEŚNIKACH
Czy Wam też mama zasmażała naleśniki ze słodkim serem? Ach, dla mnie to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa! Teraz już, rzecz jasna, takich naleśników nie jem z wiadomych względów, za to robię je sobie sama - właśnie z tofu zamiast twarogu. I też wychodzą pysznie! Przepis TU.

5. SMAŻONE TOFU Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU
Prosty pomysł na obiad: ryż lub makaron + uduszona na patelni z jakimś fajnym sosem (ostrym albo słodko-kwaśnym czy jakim tam lubicie!) mrożonka "mieszanka chińska" (czy jakoś tak) + zamarynowane na ostro (wcześniej pokrojone w kostki!) i usmażone tofu. Mniam!

6. TOFU W SAŁATCE
Tofu świetnie sprawdzi się również w sałatce jako zamiennik mozzarelli czy innego sera, tylko musi być najpierw dobrze zamarynowane. Właściwie marynowane (albo jeszcze lepiej - wędzone! Pycha!) można już kupić i do sałatki tylko pokroić w kosteczki! A sałatka jaka? Jaka tylko Wam przyjdzie do głowy - na przykład z sałaty, pomidorów, papryki i kukurydzy!

7. BAZA DO PASTY DO KANAPEK
Tofu wystarczy zblendować z odrobiną wody, przyprawami (nie żałować ich!) i np. suszonymi pomidorami (domowa pasta z suszonych pomidorów jest moją ulubioną, dlatego tak ją ciągle polecam!) i już mamy przepyszne smarowidło do kanapek!. Rzecz jasna, zamiast suszonych pomidorów można użyć też innych specjałów jak np. groszek z puszki i świeża bazylia albo czosnek.

8. TOFU BURGERY!
Kolejny smaczny pomysł na tofu fast food! I w tym przypadku kostkę tofu kroimy na plastry centymetrowej grubości, ale już więcej nie kroimy. Za to tak jak w przypadku nuggetsów marynujemy na ostro (im dłużej, tym lepiej, bo tym lepiej tofu nasiąknie!), a potem... jak chcemy - możemy obtoczyć w bułce tartej (czy kupnej panierce lub pokruszonych płatkach kukurydzianych) albo nie. W każdym razie finalny etap to smażenie z obu stron. Jak już mamy takie kotlety gotowe, to wiadomo - wkładamy je do buły, razem z jakimiś warzywami (np. sałatą, pomidorek i kiełkami rzodkiewki) i sosem, po czym szybko chowamy do brzuszka!

9. TOFURNIK
Najlepsze wegańskie ciasto! Oczywiście, zamiast je samodzielnie robić, lepiej i łatwiej by było po prostu iść do Kalaczakry (chyba, że macie to nieszczęście mieszkać daleko od Wrocławia) i sobie kawałek (no, może dwa, ewentualnie osiem) tofurniczka zamówić... Życie jednak nie jest takie proste - Kala do 19-ego marca jest nieczynna, smuteczek, a nigdzie indziej nie ma tak wspaniałego tofurnika. Dlatego pozostaje nam zrobić go sobie samemu. Przykładowe przepisy: TU, TUTAJ i TU.

10. MAKARON Z TOFU (zamiast twarogu) I CUKREM
Może niezbyt zdrowe, ale to kolejny smak dzieciństwa, więc od czasu do czasu można zjeść, nie umrzemy od tego! A jak zrobić? No jak to jak? Ugotować makaron, pokruszyć tofu (tylko nie z lodówki, niech najpierw w temperaturze pokojowej poleży), posypać cukrem, wymieszać i gotowe!

Temat pomysłów na tofu wyczerpałam, ale jeśli jesteśmcie głodnymi pomysłów łakomczuchami, to koniecznie sprawdźcie też...

________________________

Podoba Ci się wpis? Polub mnie na Facebooku,  obserwuj na Bloglovin lub Twitterze!

2 komentarze:

  1. A ja się do zakupu tofu przymierzam i przymierzam bo ciekawy jestem jego smaku, ale że zastosowania prócz opcji saute nie mogę znaleźć to się jeszcze na niego nie zdecydowałem. A tu proszę - nawet tofucznicę i tofugetssy można z nich zrobić. Pomysłowe ;) Te ostatnie to może wreszcie byłyby jakąś alternatywą dla tych kupnych, które moja córka uwielbia

    OdpowiedzUsuń
  2. super ! akurat mam całe tofu w lodówce więc jak skończy się zapas ciecierzycowych kotletów to spróbuje pomysł na nuggetsy ! trzymaj się ciepluto, pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń